Australië 2006
10 juli - 17 augustus
Wie   |   Wat   |   Reisverslagen   |   Voorbereidingen   |   Gastenboek   |   Australië 2003   |   Home

Van Monkey Mia naar Carnarvon
24-07-2006


Schelpenstenen-zagerij
Vandaag gereisd 374 km
Totaal gereisd 21168 km
Temperatuur 24
Weer zon/wolken/regen

Stromatolieten: levende stenen in zee
Maarten: Vandaag niet wakker gemaakt met de woorden:"Sta op we moeten zo weg", maar: "Opstaan!" Ongeveer even erg. We waren erg vroeg (vond ik dan) namelijk: Half 8...
Maar goed, genoeg over mijn opstaan-meningen. We hoefden niet te douchen (hadden we gisteravond gedaan) en daardoor konden we lekker vroeg weg. Voordat we weg waren hadden Nicolien en ik een probleem met een "Emu". Hij viel ons bijna aan! We waren aan het kijken naar dat vervelende beest draaide dat stomme-vervelende-donkerbruine-met-gele-ogen-beest zich om en kwam achter ONS aan! Ik rende keihard weg maar Nicolien bleef staan en toen was-ie weg. Hij vond het blijkbaar doodnormaal om onschuldige kinderen aan te vallen. Toen we weg waren zijn we na 100(?) km gestopt om naar een strand te gaan. Maar niet zomaar een strand, nee, een strand met een witte-schelpenlaag van 10 meter diep! Das heel vet cool! Toen gingen we weer verder en zijn we gestopt bij het Overlander Roadhouse. Das gewoon een benzinestation in het niets met tientallen mensen en auto's. Wel heel duur. 1,50 per liter voor diesel. Dan in dollars: 90 eurocent per liter(ongeveer). Maar goed, toen zijn we nog 's 20 KM doorgereden en hebben we daar Stromatolieten gezien. Dat zijn hele bijzondere levende stenen die in zee leven. Een heel priemitieve vorm van leven. Er zijn maar 2 plekken in de wereld waar die levende stenen zijn. In West Australiƫ en ergens in Amerika, geloof ik.

Na 200 of 300 zoveel KM kwamen we in Carnarvon aan. We hebben op de camping een zwembad maar dat water is 0 graden...(Ja..JA..) dus kunnen we d'r niet in zwemmen. Toen zijn we nog naar een Supermarkt gegaan en nu zijn we de dag rond.

Marjam: De reis vandaag ging lekker vlot. Om ongeveer 9.00 uur vertrokken, en na een stop bij Shell Beach en de stromatolieten in Hamelin Pool, tanken bij Overlander en een lunch langs de weg, kwamen we om een uur of drie in Carnarvon. Eerst ingecheckt bij de Big4 camping en daarna het stadje in. De stops vond ik leuk: dat schelpenstrand was grappig. We hebben een handje schelpen meegepikt (dat kan, want de laag groeit nog steeds aan. De schelpjes worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld het bijvoeren van kippen - krijgen ze stevige eieren van). De stromatolieten, een soort gesteente dat wordt gemaakt door bacteriƫn, leken eigenlijk niet zo heel bijzonder. Maar door de uitleg erbij (een van de eerste levensvormen op aarde, en waarschijnlijk verantwoordelijk voor het feit dat onze lucht 20% zuurstof bevat) en de prachtige boardwalks die waren aangelegd zodat je alles goed kon zien zonder het te beschadigen, waren we toch gepast onder de indruk.

In Carnarvon zijn we ons te buiten gegaan in de plaatselijke Woolworths-supermarkt. We zijn allevijf gek op supermarkten, en zeker op grote, dus we waren wel een uurtje zoet. Nu hebben we voldoende proviand om de komende week door te komen - want er wacht ons nu een supermarktloze periode (er zijn wel overal general stores, maar die hebben weinig van veel, en zijn vrij duur. En dus niet zo fun). De camper is helemaal volgestouwd. Gelukkig hebben we een grote koelkast!

Martijn: Carnarvon is het centrum van een agrarisch gebied met tropisch fruit, maar ook hier zijn de bananen peperduur: de grote oogst van Queensland is door de orkaan daar enkele maanden geleden helemaal verloren gegaan. We namen een kijkje bij de One mile jetty, een pier uit het eind van de 19e eeuw, gebouwd voor het laden van schepen met wol, schapen en ander vee. Er reed een treintje overheen, nu nog in gebruik als attractie. Vracht wordt tegenwoordig niet meer per schip vervoerd vanuit Carnavon, maar per road train.


De stromatolieten-pier


Op de pier boven de stromatolieten


One mile jetty, Carnavon


werken aan het verslag!

Overzicht verslagen

Disclaimer